Duurzaam drijvende woonboot

Dit project heeft bij de ontwerpwedstrijd Duurzaam
Drijvend Wonen van de Gemeente Amsterdam Stadsdeel
Oost-Watergraafsmeer een nominatie gewonnen!
Nederland waterland

Wonend op het water maak je deel uit van deze watercyclus. Je bent onderdeel van deze cyclus als een klein loepje binnen de grote kringloop. De Duurzame Drijvende Woning is hierin op een natuurlijke manier opgenomen. Daarnaast zijn zoveel mogelijk andere gesloten cycli toe gepast, opdat de drijvende woning als geheel duurzaam en zelfvoorzienend is. Hierdoor functioneert het als een natuurlijk object met zijn omgeving. Het Nederlandse unieke gematigde klimaat is maximaal benut en wordt maximaal beleefd door het letterlijk en figuurlijk in de woning te (be)trekken en tot zijn recht te laten komen.

Duurzaamheidsprincipes
Passief bouwen

Het programma van de woning is dusdanig dat de dagelijkse leefcyclus gekoppeld is aan de zonnecyclus: opstaan met de zon, werken met zon en een terras met zon. Op die manier wordt de zonnewarmte en het zonnelicht daar naar binnen gebracht waar het nodig is. De grote daglichtopeningen zijn op het zuiden gericht (werken ZO, wonen ZW) en bestaan uit driedubbele beglazing. De overige gevels hebben zeer weinig en zeer kleine gevelopeningen om energieverliezen te beperken.

Plattegrond begane grond
Plattegrond onder waterniveau

In de winter wordt de woning grotendeels verwarmd door het binnenvallende zonlicht van de laagstaande zon. In de zomer houden de grote overstekken en natuurlijke zonwering de zonnewarmte buiten afkomstig van de nu hoogstaande zon. Daarnaast is de flexibiliteit die wonen op het water met zich mee brengt benut door de woning twee keer per jaar 180 graden te draaien. Hierdoor weren de dichte gevels in de warmste maanden de zon.

Perspectief
Teamsamenstelling

Marieke van den Dungen – architect;
Noor van de Loo – architect; Janneke van der Weerd – adviseur bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid; Jacob Jan van Burg – planologie; Lex Pelkman – constructief ontwerpen; Philo Heijnen – adviseur bouwfysica.