Verbouwing fortwachterswoning

Deze Rijksmonumentale fortwachterswoning maakt deel uit van fort Maarsseveen, een van de forten van de Hollandse Waterlinie. Samen met Rutger Kuipers is er een ontwerp gemaakt voor de renovatie van deze woning.

In de loop der jaren zijn er vele aan- en bijbouwen toegevoegd aan de fortwachterswoning, waardoor het oorspronkelijke karakter moeilijk te herkennen is. Met dit ontwerp wordt de monumentale woning weer in ere hersteld en komt het originele gebouw weer tevoorschijn. De achtergevel wordt opnieuw ingedeeld met oog op het behouden van de oorspronkelijke vensterindeling. Op de bovenverdieping van de fortwachterswoning bevinden zich drie slaapkamers en een badkamer, met een nieuwe dakkapel aan de achterzijde.

Er is gekozen voor een robuuste nieuwbouw die past bij de architectuur van een fort. De nieuwbouw wordt geplaatst op de locatie van de huidige garage, wat een geluidsbuffer vormt tussen de weg en de tuin. De bestaande fortwachterswoning wordt verbonden met de nieuwbouw door middel van een serre. Hierdoor ontstaat er vanuit zowel de nieuwbouw als de bestaande bebouwing een prachtig uitzicht op de tuin.

De nieuwbouw biedt ruimte aan een garage, een ruime open eetkeuken met zithoek, en een extra slaapkamer met badkamer en werkplek boven de garage. Op de begane grond van de fortwachterswoning bevinden zich een zitkamer, een ruime hal met trap naar de bovenverdieping, en een slaapkamer met badkamer. Vanuit de centrale gang zijn alle kamers en de tuin met terras bereikbaar.

De architectuur van de nieuwe aanbouw is geïnspireerd op een militaire bouwstijl en is uitgevoerd met een combinatie van zink en hout voor de voorgevel. Voor de glaspartijen en openingen is gekozen voor een aluminium omlijsting.

De verbouwing van de fortwachterswoning is uitgevoerd met respect voor de geschiedenis en is klaar voor de toekomst.

Met dank aan:

Rutger Kuipers Qupus Architectuur
Bouwhistorisch onderzoek: Lotte Zaaijer