Hotelkamer in monumentale ruimte
Monumentale lichtkoepel
dam 34 zaandam kamer-en-suite
Hotelkamer in monumentale ruimte

Herbestemming tot boutique hotel

De monumentale stadvilla aan Dam 34 in Zaandam wordt momenteel getransformeerd tot een boutique hotel. Samen met Rutger Kuipers is er een ontwerp gemaakt voor de verbouwing van dit historische pand.

De verbouwing voor de stadsvilla aan de Dam 34 te Zaandam is tweeledig. De villa wordt bij deze verbouwing gerestaureerd en daarnaast getransformeerd tot een duurzaam boutique hotel; natuurlijk geheel gasloos. Ten behoeve van de transformatie naar de nieuwe functie worden, op een aantal logische plaatsen, nieuwe elementen toegevoegd. Deze versterken het monumentale karakter van de villa en creëren gelijktijdig sfeervolle en prettige hotelkamers.

Restauratiewerkzaamheden omvatten onder andere het herstellen van de gebreken en het plegen van (achterstallig) onderhoud. Te denken valt hierbij aan het herstellen van de verschillende beschadigde monumentale schouwen, herstellen van het glas-in-lood en de prachtige papierstuc plafonds, maar ook het schilderen van vensters en overige houten- en metalen onderdelen. Dit alles om verder verval van het pand te voorkomen. Bij al deze ingrepen is uitgegaan van de bestaande situatie; zowel qua kleur, detaillering als materialisering.