Hotelkamer in monumentale ruimte
Monumentale lichtkoepel
dam 34 zaandam kamer-en-suite
Hotelkamer in monumentale ruimte

Herbestemming tot boutique hotel

Deze monumentale stadsvilla aan de Dam te Zaandam wordt verbouwd naar duurzaam boetiekhotel. Bij deze transformatie is zorgvuldig gezocht naar hoe het monument de nieuwe functie, als hotel met 15 kamers, kon omarmen. In elke kamer schuilt een unieke historische achtergrond, met talrijke bijzondere details en verhalen. Het vinden van de optimale indeling voor elke kamer, compleet met badkamer en toilet, stond centraal in het proces van deze herbestemming. De functieverandering, de vraag naar duurzame installatietechniek en de restauratie van het monument maken het geheel tot een bijzondere opgave.

In 1894 werd op Dam 34 in Zaandam een woonhuis met huisartsenpraktijk gebouwd, een kenmerkende stadsvilla in neorenaissancestijl, waarbij veel aandacht is besteed aan de afwerking van de representatieve ruimtes op de bel-etage, de vestibule en het monumentale trappenhuis. Later is het pand veranderd van woonfuctie naar advocatenkantoor.

Ten behoeve van de transformatie naar de nieuwe functie worden, op een aantal logische plaatsen, nieuwe elementen toegevoegd. Hierbij zal worden gekeken hoe het monumentale karakter van de villa kan worden versterkt en hoe daarbij gelijktijdig sfeervolle en prettige hotelkamers kunnen worden gecreëerd. De hiervoor gebruikte architectuur en vormentaal zal afwijkend worden vormgegeven, waardoor duidelijk te onderscheiden is wat bij het monument hoort en wat een latere toevoeging is.

Onder de restauratie valt het herstellen van de gebreken en het plegen van, deels achterstallig, onderhoud. Te denken valt hierbij aan het herstellen van de verschillende beschadigde schouwen, herstellen van het glas-in-lood, maar ook het schilderen van vensters en overige houten- en metalen onderdelen. Dit alles om verder verval van het pand te voorkomen. Bij al deze ingrepen wordt uitgegaan van de bestaande situatie; zowel qua kleur, detaillering als materialisering.

De verduurzaming, met als uitgangspunt om het hotel volledig te laten draaien op duurzame energie, vraagt zowel bouwkundige als installatie technische aanpassingen. Hieronder vallen toevoegingen zoals achterzetramen en isolatie van gevels en vloeren in combinatie met een gehele nieuwe installatie.