Wonen en werken in voormalige lagere school

Stem hier voor de publieksprijs.

Deze Rijksmonumentale, voormalige lagere school kreeg een nieuwe bestemming met wonen en werken. Hiervoor is, in samenwerking met Rutger Kuipers, een ontwerp gemaakt.

Ten behoeve van deze transformatie naar de nieuwe functies zijn, op een aantal logische plaatsen, nieuwe elementen toegevoegd. Hierbij is gekeken hoe het monumentale karakter van de school kan worden versterkt en hoe daarbij gelijktijdig sfeervolle en prettige woon- en werkplekken kunnen worden gecreëerd.

Daarnaast is het pand waar mogelijk verduurzaamd. Gebouwd als school met een inventief verwarmings- en ventilatiesysteem heeft dit Rijksmonument een transformatie ondergaan naar woning en werkplekken met A+ label. Om de originele flinke hoogte van de voormalige lokalen weer te benutten hebben de systeemplafonds plaats gemaakt voor een geïsoleerde zoldervloer, die in 1893 nog slechts uitgevoerd was als stucplafond. Hierdoor bestond de mogelijkheid om een entresolverdieping met slaapkamers en badkamer toe te voegen. De zo ontstane compacte, sfeervolle ruimte is op deze wijze eenvoudig te verduurzamen waardoor de kosten voor de gehele transformatie realistisch konden blijven.

Een verbouwing met respect voor de geschiedenis en bestendig voor de toekomst.

Met dank aan:

Rutger Kuipers Qupus Architectuur
Bouwhistorisch onderzoek: Lotte Zaaijer
Interieurontwerp: Studio Valentijn
3d visualisatie en animatie: Andi Arifaj
Fotografie: Evert van Voorst