Woonhuis Baambrugge

Voor dit bijzondere Rijksmonumentale pand in Baambrugge was de opdracht om het te restaureren, te verduurzamen en de indeling te verbeteren. Door een nieuw trappenhuis te creëren zijn de verschillende ruimtes op een logische manier met elkaar verbonden, zodat het beter aansluit bij de wensen van de huidige bewoners. Op verschillende plaatsen zijn in het interieur doorbraken gemaakt voor meer daglicht. Deze doorbraken zijn voorzien van glazen puien om de oorspronkelijke indeling zichtbaar te houden. Voor het kleine huis, dat eveneens onderdeel uitmaakt van het totale pand, is een gastenverblijf ontworpen.

In samenwerking met een specialist van Groene Grachten is extra aandacht besteed aan isolatie, energiezuinige installaties en duurzame, biobased materialen, zodat het pand straks voldoet aan de moderne eisen van comfort en energiezuinigheid. Met de juiste aanpassingen en aandacht voor duurzaamheid kan ook een monumentaal pand klaargemaakt worden voor de toekomst, natuurlijk met behoud van de oorspronkelijke historische elementen.

Het resultaat is een prachtig ontwerp voor de restauratie en verduurzaming van het monumentale pand dat voldoet aan de eisen van de moderne tijd, maar toch de charme en historische uitstraling heeft behouden. Wanneer de vergunning is toegekend en de aannemer zijn werk heeft gedaan, kunnen de bewoners genieten van een comfortabele en energiezuinige woning, waarbij ook rekening is gehouden met de erfgoedwaarde.

Met dank aan:

Rutger Kuipers: Qupus Architectuur
Fotografie: Funda.nl